Wouter Haeser | BHW advocaten

Wouter Haeser | BHW advocaten

Estafette-interview | augustus 2020 | Week 33 | #13

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op de digitale deurmat én je kunt alle interviews tot nu toe hier teruglezen. We stellen je graag voor aan Wouter Haeser.


Naam en bedrijf
Ik ben Wouter Haeser van BHW advocaten.

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Rotterdam (Nieuwe Westen), gehuwd met Femke, twee kinderen Kalle (13) en Juul (16)

Waar kunnen we je van kennen?
In China kenden ze me van Four Weddings & Funeral, Notting Hill en Bridget Jones’s Diary, maar dat is al weer even geleden.

Waar kunnen we je voor bellen?
Je kunt me overal voor bellen. Ik praat graag. Voor een professioneel telefoongesprek kun je me bellen voor gebiedsontwikkelingen/ binnenstedelijke herontwikkelingen/ samenwerkingen. Ik adviseer en begeleid op het juridische snijvlak van markt en overheid. Inzet is om projecten mogelijk te maken en niet om te zeggen wat er allemaal niet kan. Vooral als het complex is door veel (wederzijdse) afhankelijkheden (als je dit wil, dan heb je dat en dat nodig …) en onzekerheden (dit kan gebeuren, maar ook dat …) ben ik op m’n best. Ik vind het een uitdaging om het niet te simpel te maken (wat lastig is, laten we gewoon weg …), maar ook niet te ingewikkeld (door de bomen het bos niet meer zien). Het gaat erom helder te krijgen wat er echt toe doet en hoe je je daar het beste in positioneert om tot een optimaal resultaat te komen. Dat vraagt om goed luisteren, veel vragen en vervolgens de cliënt verder helpen.

Waar vinden we je op zondagmorgen?
Sowieso ’s ochtends op tijd aan het ontbijt met het gezin. Daarna wisselt het. Soms een wandeling met de hond in het groen, soms met de weekendkranten en een sigaar op het terras, soms in de kerk.

Beste restaurant
Geen beste restaurant. Er zijn in Rotterdam heel veel goede restaurants. Eten bij Francois Geurds is spannend, bij Parkheuvel ‘chique, maar de Viskantine aan de Coolhaven op een zomeravond is ook heel genoeglijk, of een lunch buiten bij Bar Berta met veel koude sherry of bier, etc. etc.  Met de kinderen La Pizza of Tai Wu.

Mooiste gebouw
Ik vind veel Wederopbouwpanden mooi. O.a. het Groothandelsgebouw waar ons kantoor zit. Lijnbaan (qua architectuur).

Eerste herinnering aan Rotterdam
Brienenoordbrug als we naar mijn opa en oma in Sliedrecht reden of de Diergaarde.

Mooiste plek in Rotterdam
Aan de Maas, maakt niet uit waar.

Inspiratiebron
Alles en niets bijzonders. Ik lees heel veel. Kranten, literatuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, sport (hardlopen). Veel ook via internet (veel Amerikaanse sites). Daar haal ik dagelijks van alles uit.

Guilty pleasure
Voel me nooit schuldig over m’n ‘pleasures’, maar buiten in een luie stoel een uur met een grote sigaar en verder niets, is wel het ultieme nietsdoen (en nietsdoen sta ik mezelf niet vaak toe).

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Ik heb geen spotify.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Hardlopen, koken en eten (en drinken) met familie en vrienden.

Wat is het leukste dat je afgelopen maand hebt gedaan?
Vakantie met gezin en onze hond die we sinds kort hebben.

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Advocaten zijn zelf specialisten die denken dat anderen hun nodig hebben.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Zie antwoord bij de vraag waarvoor we je kunnen bellen. Ik streef ernaar dat projecten sneller, zonder onnodige risico’s en met minder stress c.q. met meer humor tot stand komen.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Niet zozeer een advies, als wel een ‘bevel’. Bij mijn eerste kantoor waar ik als advocaat werd aangenomen (Buruma Maris in Den Haag, later gefuseerd met Houthoff), werd ik in de sectie ‘cassatie’ (zaken bij de Hoge Raad) gezet. Dat was helemaal niet mijn wens en achtergrond, maar ik ben daar als jurist wel gevormd en heb daar heel veel geleerd. Later stapte ik over naar Vastgoed.

Wat wil je later worden?
Deze vraag dreigt mij in een midlife crisis te storten, dus ik ga snel door naar de volgende vraag.

Aan wie geef jij het stokje door?
Ik geef het stokje door aan Dennis Kortekaas van Lidl Nederland GmbH – Vastgoed & Projectontwikkeling en wil van hem ook nog dit weten: Wanneer is een projectontwikkelaar ‘goed’ c.q. wat is goede projectontwikkelaar?

Vraag speciaal aan jou namens Xavier Delnoij van Wonen à la Carte: De schijnwerper was afgelopen periode wat minder gericht op de nieuwe stikstof regels, maar welke impact gaat dit nog hebben op de hoeveelheid nieuwe woningen die er jaarlijks eigenlijk gerealiseerd dienen worden?
Het is evident dat de stikstofregels een beperking vormen voor de mogelijkheid om overal te bouwen en dus op de beschikbaarheid van goede locaties voor nieuwe woningen. Die locaties zijn al schaars in Nederland. Er zijn gelukkig nog heel wat locaties waar je zonder al te veel stikstofproblemen kunt bouwen (bijvoorbeeld in Rotterdam). De bedoeling is dat door het treffen van maatregelen er meer stikstofruimte beschikbaar komt, maar ik betwijfel of dat voldoende is voor het aantal nieuwe woningen dat nodig is. Dat betekent dat in dat geval op locaties waar stikstof een knelpunt is, gebruik zal moeten worden gemaakt van (intern/ extern) salderen. Dat brengt weer kosten mee en dus druk op de prijzen. Ik denk echter dat er best nog wel wat kan, maar dat je ‘slim’ moet handelen. Niet eerst een perceel aankopen, project ontwikkelen en op het laatst er achter komen dat er een stikstofprobleem is, maar aan de voorkant meenemen in je locatiekeuze en in afspraken met de gemeente.


Visitekaartje
Wouter Haeser
LinkedIn
W
www.bhwadvocaten.nl
M haeser@bhwadvocaten.nl
T  010 217 9330