Nico Alsemgeest | Alsemgeest Design & Build BV

Nico Alsemgeest | Alsemgeest Design & Build BV

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan Nico Alsemgeest.

Naam en bedrijf
Nico Alsemgeest, sinds kort de 63 jaar aangetikt, en na opsplitsing van het voormalig architectenbureau, vanaf 2014 actief als eigenaar, architect en projectmanager in Alsemgeest Design & Build B.V. samen met 6 vaste collegae werkend aan de meest uiteenlopende projecten in nieuwbouw, verbouwingen, transformaties en renovaties. Het liefst werkende met de hele ploeg vanuit ons heerlijke mooie wederopbouw kantoor aan de Korte Hoogstraat in Rotterdam Centrum.

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon in Rotterdam Centrum aan het Oostplein, ben inmiddels sinds 8 jaar met Margit en we zijn sinds 5 jaar getrouwd. We doen het zonder kinderen, maar met de zorg voor ons lieve hondje Guapa.

Waar kunnen we je van kennen?
De binnenstad van Rotterdam is mijn ‘dorp’. Zowel recreatief, sportief en qua werk meestal ‘in town’. Daarnaast kan je, letterlijk, haast niet om mij heen bij de bezoeken van de VSRR of een van mijn andere, gezellige netwerken.

Waar kunnen we je voor bellen?
Voor een spannende uitdagende opgave natuurlijk, als architect maar zeker ook als projectmanager. Daarnaast altijd te porren voor een etentje of een drankje op een van de leuke plekken in de stad. Het liefst met zoveel mogelijk mensen om mij heen, maar ook voor een goed 1:1 gesprek.

Waar vinden we je op zondagmorgen?
Op mijn wandelschoenen in het Kralingse bos, alhoewel als we één van onze saturdaynight-dinners hebben georganiseerd voor vrienden schiet dat er nog wel eens bij in.

Beste restaurant
Ik moet aansluiten bij mijn voorganger Fred Broekhuizen. Het door ons, afgelopen voorjaar, verbouwde restaurant Kaat Mossel behoort tot de favorieten. Daarnaast is er in en direct rondom de binnenstad zoveel aanbod dat het vaak lastig kiezen is. Goede tweede zijn er twee en enigszins uit de buurt. We koesteren prachtige herinneringen aan Hotel-restaurant ‘La Mar’ in Miami en ‘Vandal’ in New York. Topplekken waar je zeker een keer moet hebben gegeten.

Mooiste plek en gebouw
Het mooiste gebouw is een lastige, maar ik loop zeker warm voor prachtige klassieke gebouwen, die we nog hebben net buiten de bombardementsring. Zoals aan en rondom de Parklaan, maar ook de wederopbouw-gebouwen in de stad die nog ‘gaaf’ zijn. Moderne gebouwen voeg ik daar aan toe, zeker op een plek als de Wilhelminapier. In dat kader is het terras van het Nhow-hotel een heerlijke plek om met een wijntje over de stad uit te kijken.

Inspiratiebron
Twee van mijn voorbeelden zijn Frank Lloyd Wright en Le Corbusier. De wijze waarop zij aan het roer stonden in de uitvoering van de prachtige ontwerpen die zij maakten, en in die zin echte bouwmeesters waren, daar kan ik in wegdromen. In Nederland wordt dit voor mij vertegenwoordigt door bijvoorbeeld de destijds eveneens veel bouwende architect Willem Marinus Dudok. In zijn glazen Bijenkorf-gebouw in Rotterdam zou ik graag eens rondlopen. Het op deze wijze ‘architect’ zijn en dus willen dat jouw gebouwen er echt komen, is iets wat ik al mijn vakgenoten zou willen meegeven.

Eerste herinnering aan Rotterdam
In de jaren zestig voor het eerst met de auto door de Maastunnel en een aantal jaren later met de metro naar Zuidplein. Tezamen met de kabelbaan op de C70 waren dat hele belevenissen.

Guilty pleasure
Met mijn koptelefoon op naar oude rockconcerten of cabaret voorstellingen kijken op de IPad, whisky’tje onder handbereik. Meestal na een avondje mail wegwerken tussen tien en twaalf.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Mijn voorkeur hebben oude rockbands als Uriah Heep en Black Sabbath maar ook Brain Ferry, Paul Weller en Buddha Bar komen vaak voorbij. Ik zou niet weten wie het hoogste heeft gescoord afgelopen maand.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Ik wandel sinds een halfjaar intensief meerdere malen per week. Daarnaast probeer ik een beetje in shape te blijven met spinnen. Samen kletsen aan de eettafel hoort er zeker ook bij, vooral als ik met mijn Green Egg aan het hobbyen ben, want koken is pas echt mijn ding.

Wat is het leukste dat je afgelopen maand hebt gedaan?
Een masterclass van twee dagen lang bereidingen op de Green Egg. Versleten en volgegeten aan het einde, maar zoveel leuks gezien en geleerd. Ga ik nooit meer vergeten!

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Volle aandacht voor mijn ’goud’, lees: mijn opdrachtgevers. Er altijd zijn en voor hen klaar staan. Wat je moet kunnen is dus veel en afwisselend ‘schakelen’. Dit naast uiteraard de expertises die je in het vak moet beheersen.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Wees aardig zonder onecht te zijn. Zeg wat je denkt zonder te kwetsen en doe wat je kan zonder over je grenzen te gaan. Blijf dicht bij je zelf. Het betaalt zich altijd uit.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Die keer dat mijn directeur bij Volker Bouwmaatschappij (BAM), waar ik in 1986 werkte als werkvoorbereider / calculator, mij bij zich riep en zei: “We gaan ermee stoppen. Blijf jij architect, want daar ben je goed in.”

Wat wil je later worden?
Ik zou niets anders willen zijn dan wat ik nu doe. Ik wil vooral gezond en gelukkig blijven, zoals ik nu ben in mijn wereld, zakelijk en privé.

Ik geef het stokje door aan Renate van der Hoeff van THL Advocaten en wil van haar ook nog weten: Welke bekende Nederlander zou je als cliënt verhuurder ooit, als uitdaging, willen bijstaan en waarom?

Vraag speciaal aan jou van Fred Broekhuizen, Bouwbedrijf Bakker Arkel: Wat voor soort gebouw zou je nog graag een keer willen ontwerpen en waarom?
In mijn kantoor staat een studiemaquette van een 260 meter hoge toren met gemengde functies, waaronder een grandhotel. Beiden, het liefst in deze combinatie, zou ik graag gebouwd zien worden van mijn hand. Vóórdat ik er ooit mee stop. De toren om zijn magnifieke, technische uitdaging en het hotel vanwege het prachtige en luxe programma dat je kunt verwezenlijken. Uiteraard wel in Rotterdam!

Visitekaartje
Nico Alsemgeest
LinkedIn
www.alsemgeestdb.nl
n.alsemgeest@alsemgeestdb.nl
T  06 543 836 38