Minou Woestenenk | Woestenenk Legal

Minou Woestenenk | Woestenenk Legal

Estafette-interview | mei 2020 | Week 21 | #2

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op de digitale deurmat én je kunt alle interviews tot nu toe hier teruglezen. We stellen je graag voor aan Minou Woestenenk.

Naam en bedrijf
Ik ben Minou Woestenenk en mijn bedrijf heet Woestenenk Legal. Ik ben advocaat, gespecialiseerd in het omgevingsrecht.

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon in Capelle aan den IJssel, mijn vriend woont op 170 km afstand (coronaproof) en ik heb 2 zoons (Robin van bijna 19 jaar en Tim van bijna 17 jaar) en een zwarte jeweetwelkater: James Bont.

Waar kunnen we je van kennen
Mijn knalrode Fiat 500F uit 1966 is mijn grote passie én inmiddels ook mijn handelsmerk. Ik kom er wel eens mee in de krant en op (regionale) tv. Ook deze zomer zal ik weer worden geïnterviewd met Fietje! Mijn familie, vrienden, cliënten, wederpartijen en zakelijke relaties denken vanzelf aan mij als ze een rode Fiat 500 zien, of het nu een klassieke of een ‘nieuwe’ is.

Waar kunnen we je voor bellen
Een (dreigend) conflict met de overheid over vergunningverlening en handhaving op het gebied van milieu en ruimte, dus bijvoorbeeld als de overheid je (omgevings)vergunning weigert, dreigt met het opleggen van een dwangsom of je bedrijf op een andere manier dwars zit. Geef die portie maar aan mij, want als ik bijt, dan laat ik niet meer los!

Waar kunnen we je vinden op zondagmorgen
Ik slaap ongeveer een keer per week uit en dat is meestal zondagmorgen.

Beste restaurant
Het beste Griekse restaurant in Nederland: Irodion in Capelle aan den IJssel. Aan de buitenkant denk je: wat een griebus-locatie. Maar als je er eenmaal bent geweest, wil je nooit meer anders. De mensen, het eten, de ambiance, alles is TOP.

Mooiste gebouw
Hotel New York: ik houd erg van de stijl, het ‘gevoel’ met de historie ervan en de kosmopolitische uitstraling, zowel binnen als buiten.

Eerste herinnering aan Rotterdam
Toen ik nog studeerde, had ik een penvriendin in Hoogvliet, en daar ging ik eens naar toe: het was een echte wereldreis vanuit Utrecht. En oh, wat was dat Rotterdamse station toch onmetelijk groot en indrukwekkend! Zelfs als je buiten kwam, met al die trams en de metro… als een echt dorpsmeisje zal ik de geur, de geluiden en de enorme indruk die dat maakte nooit vergeten.

Mooiste plek in Rotterdam
Omgeving van de Veerhaven, de Parklaan en Grand Café Loos: een oase van rust en kalmte in een historisch rustgevend sfeertje en tegelijk toch dat directe uitzicht op o.a. de Erasmusbrug, het Luxor, Hotel New York en de rechtbank/belastingdienst, in het besef dat daar toch veel belangrijke dingen gebeurden en nog steeds gebeuren. Vooral met zonnig weer is deze plek fantastisch voor een lunchwandelingetje. Die heb ik daar vaak gemaakt, toen ik de beroepsopleiding deed voor de advocatuur (2008 – 2011).

Inspiratiebron
Dat is niet één bepaalde persoon, eigenlijk. Het is meer een type mens: de creatieve mensen met een passie, die mijn vage ideeën heel concreet kunnen verwoorden en dan gaan doorvragen, net zo lang tot we samen tot nieuwe ideeën komen. Dat zet mij dan weer aan tot eigen acties. Ik kom dat soort mensen vaak tegen in ons netwerk. Geweldig!

Quilty pleasure
Abba 😉

Afgelopen maand meest gedraaid op spotify
Mijn eigen Gouwe Ouwe afspeellijst: ik verzamelde alle nummers met een gouden randje uit de jaren zeventig en tachtig. Werelds!

Wat doe je het liefst als je niet werkt
Zumba, dance-workout, dansen! En verder natuurlijk zo vaak mogelijk met mijn klassieke Fiat 500F op stap: alleen, met vriend of met de leukste autoclub van Nederland (die dit jaar met Pinksteren het 40-jarig bestaan zou vieren, maar dat gebeurt nu helaas pas volgend jaar, in Braamt). Andere uit de hand gelopen hobby is fotograferen, dat heb ik lang niet meer gedaan, wil het wel graag weer oppakken. Verder was ik begonnen met golfen, vind ik erg leuk, ook dat ga ik volgend jaar pas weer doen. Eerst moet mijn boek af….

Wat is het leukste wat je afgelopen maand gedaan hebt?
Zelfs in de ‘intelligente lockdown’ in het corona-tijdperk was het allerleukste dat ik eindelijk het concept van mijn boek over handhaving van omgevingsrecht kon inleveren. Het is het allerleukste vakgebied wat ik me maar kan voorstellen én ik had er ruim een jaar aan gewerkt, tussen de bedrijven door. Dat moment zal ik dus niet snel vergeten!

Wie / welke specialismes heb je nodig in je dagelijks werk?
Technische kennis (variërend van bouwkundigen tot milieuadviseurs en van geluidsspecialisten tot trillingsdeskundigen) en ontwikkelaars/planologen

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Ik help ondernemers bij het voorkomen, bevechten en oplossen van hun conflicten met gemeenten, waterschappen, provincies en omgevingsdiensten op het gebied van bouw, vastgoed en milieu (bestuursrecht). Voorbeelden: ik heb in een van mijn dossiers kunnen voorkomen dat de ondernemer een exploitatieovereenkomst moest afsluiten (en bespaarde hem daarmee € 42.000,-), ik kon in een ander dossier voorkomen dat een echtpaar € 20.000,- aan verbeurde dwangsommen moest betalen door ‘dat ene foutje’ uit het dossier te halen en de gemeente daarmee te confronteren, ik heb voor het grootste ziekenhuis van Nederland gezorgd dat een zeer discutabel voorschrift uit de omgevingsvergunning geschrapt werd door de hoogste bestuursrechter.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit gehad hebt
In 2006 en 2007 hielp ik een collega (ik werkte toen al jaren bij de provincie Zuid-Holland) bij enkele juridische problemen en speelde ‘juridische waakhond’. Ik deed dat dermate naar tevredenheid, dat hij op enig moment zei: jij moet zélf advocaat worden! En dat heb ik gedaan. Ik denk dat ik nooit meer een andere rol wil hebben dan deze.

Wat wil je later worden?
Een tevreden hoogbejaarde, die nog steeds veel plezier heeft in alles wat ze meemaakt en met trots terug kan kijken op een loopbaan, waarin ze veel mensen daadwerkelijk heeft kunnen helpen met hun problemen, terwijl ze er al die tijd voortdurend maximaal plezier in heeft gehad!

Vraag speciaal aan jou:
Wat is je beste prestatie? (mag alles zijn)
Mijn beste prestatie ooit is het schrijven van het boek ‘Handhaving van omgevingsrecht’, dat deze zomer uitgegeven zal worden bij Berghauser Pont Publishing. Het is een van die Grote Dromen die ik ooit had en nooit gedacht had écht te zullen realiseren. Sterker: het is het boek dat ik zelf altijd heb gemist in mijn werk: de kern van wat je nodig hebt in het handhavingsrecht, in gewone-mensentaal geschreven, voor ondernemers én voor ambtenaren, met voortdurend het pragmatische voor ogen houdend (dus een praktisch bruikbaar boek). En: niet al te diepgravend, maar wel juridisch verantwoord.

Aan wie geef jij het stokje door?
Ik geef het stokje door aan Thekla Trouw (<< lees hier het interview met Thekla) en wil van haar ook nog dit weten: Waar ben je het meest trots op?

Visitekaartje
Minouw Woestenenk
Linked-in
W woestenenk-legal.nl

mw@woestenenk-legal.nl
T +31 (0)85 – 0030 153