Louis Aussen | Marge architecten

Louis Aussen | Marge architecten

Estafette-interview | juli 2020 | Week 27 | #8

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op de digitale deurmat én je kunt alle interviews tot nu toe hier teruglezen. We stellen je graag voor aan Louis Aussen.


Naam en bedrijf
Louis Aussen, Marge architecten bv.

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon ik Delft in een appartement op de vijfde verdieping met uitzicht over het Westland.
Ik heb twee kinderen; Luna van 25 en Bonno van 29 jaar.

Waar kunnen we je van kennen?
Ons bureau Marge architecten bestaat inmiddels bijna 40 jaar en in die tijd hebben we veel in Rotterdam gerealiseerd zowel in de nieuwbouw als renovatie. Zo ontwierp ik de 80 meter hoge Parktoren in Prinsenland en de drie Reigers in IJsselmonde maar ook het renovatieproject aan de Oude Binnenweg waarin de bekende kaaswinkel met Art Nouveau Boter-Kaas-Eieren gevel. Op dit moment is in Rotterdam Zuid een groot jongerenhuisvestingsproject in aanbouw ‘De Startmotor’, 570 appartementen met sportkooi, tuinen en loungeruimte op het dak. In september is de opening. Ook werken wij als bouwkundig bureau plannen uit voor andere architecten zoals het vorig jaar voor de Rotterdamse architectuurprijs genomineerde Slaakhuis in samenwerking met Jeroen Hoorn.

Waar kunnen we je voor bellen?
Voor leuke nieuwe opdrachten natuurlijk. Zeker als die (maatschappelijk en/of architectonisch) interessant zijn. Maar ook om te komen tot gezamenlijke initiatieven. Wij participeren steeds vaker, al dan niet risicodragend in initiatieven om een project van de grond te krijgen.

Waar vinden we je op zondagmorgen?
Aan het ontbijt en als Bonno bij mij is verzorgt hij de gebakken eieren.

Beste restaurant
Ons kantoor in het oude belastingkantoor aan de Puntegaalstraat ligt tegenover ‘De Machinist’. Wellicht niet het beste restaurant maar wel een plek waar ik vaak lunch met een terras met uitzicht op de Coolhaven.

Mooiste gebouw
Er staan veel mooie gebouwen in Rotterdam.
Kenmerkend voor Rotterdam vind ik het Groothandelsgebouw. Het is mooi en imposant, geboren op en uit de puinhopen van de oorlog, symbool van de wederopbouw en bijzonder in ontwerp en programma.

Eerste herinnering aan Rotterdam
Die gaat terug op een schoolreisje naar Blijdorp toen daar nog de ‘oude uitkijktoren’ stond. Ik was een jaar of 10 en herinner me dat die mij intrigeerde.

Mooiste plek in Rotterdam
De mooiste plek in Rotterdam is nu in aanbouw. Aan de zuidzijde van de Rijnhaven op Katendrecht wordt het appartementen gebouw ‘Bayhouse’ en een hotel naar ontwerp van Joke Vos gebouwd. Wij verzorgen de bouwkundige uitwerking. De Rijnhaven is volop in ontwikkeling en zal het centrum worden van nieuwe functies en ontwikkelingen. Vanaf de zuidoever is er een fantastisch uitzicht op de bebouwing van de Kop van Zuid terwijl het project aan de zuidzijde aansluit op de nieuwe ontwikkelingen in het Polsgebied van Katendrecht. De Rijnhaven wordt
opnieuw ingericht en straks maken de (horeca en winkel) functies in de plint onderdeel uit van het ‘rondje Rijnhaven’.

Inspiratiebron
‘De omgeving van de mens is de medemens’ dichtte Jules Deelder. Ik voel mij geïnspireerd door zowel de fysieke (gebouwde) omgeving als door de mensen daarin. Als architect ontkom ik er niet aan altijd om me heen te kijken. De stad in z’n geheel maar ook en-detail is een geweldige inspiratie bron. Zo zitten er in de Startmotor verwijzingen naar het Groothandelsgebouw. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de mensen die in die gebouwen wonen en werken en vanuit de openbare ruimte de stad beleven.

Guilty pleasure
Whisky.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Jo Bonamassa met Beth Hart

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Met mijn zoon op stap gaan naar stad, concert of museum (toen dat nog kon).

Wat is het leukste dat je afgelopen maand hebt gedaan?
Weer ‘ouderwets’ op een terras gezeten.

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Als architect moet je verschillende (architectonisch, bouwkundig, financieel, juridisch etc) disciplines beheersen en met elkaar verenigen. Een mooi en goed gebouw ontwerpen is één, zorgen dat het gebouwd wordt is iets anders. Bij elk project zijn veel partijen betrokken en die moeten allemaal (uiteindelijk) met de neus dezelfde kant op.
Als ondernemer gaat het om opdrachten binnen halen of zelf initiatieven ontplooien. Dat is al een specialisme op zich.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Samenwerken en er naar streven dat 1 + 1 = 3. De VSRR is daar een medium voor. Dat het resultaat meer is dan de som der delen. Dat geldt voor het ontwerpen van gebouwen evenals voor relaties met andere leden.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Ik ben nog steeds met mijn eerste baan bezig. Het beste advies lijkt mij vooral onafhankelijk te blijven denken. Goed om je heen kijken en leren van anderen is belangrijk en tegelijk je eigen gedachten volgen leidt tot oorspronkelijke oplossingen.

Wat wil je later worden?
Van kind af aan wilde ik al architect worden. Ik denk dat je dat wel je hele leven blijft. Naast het plezier van het ontwerpen en de trots van het realiseren is er altijd heel veel onnodige ruis en geregel. Ik kijk er naar uit dáár eens van verlost te zijn en me vooral te kunnen concentreren op de eerste twee.

Aan wie geef jij het stokje door?
Bart van Sliedrecht, van KIKX Development. Vraag speciaal aan hem:De recente ontwikkelingen hebben de wereld flink door elkaar geschud. Welke invloed heeft de coronacrisis op het ontwikkelen van jullie projecten. Verandert de manier waarop nieuwe plannen tot stand komen en vorm krijgen?

Vraag speciaal aan jou van Thekla Trouw, vastgoed en financieel advies: Help mij bij het vinden van de juiste woonoplossing voor de Thekla’s van de komende tijd.
Beste Thekla, fijn dat je het interview stokje aan mij hebt overgegeven. Niet in de laatste plaats omdat ik me herken in jouw vraag. Ik wil je dan ook graag helpen met het realiseren van je droom.
Al betreft het een heel andere doelgroep, voor mijn zoon Bonno heb ik als architect en mede initiatiefnemer van het ouderinitiatief TOV een kleinschalig gebouw met 10 zelfstandige appartementen en gemeenschappelijke ruimten in de binnenstad van Delft gerealiseerd. Wooninitiatieven voor generatiegenoten hebben in mijn ogen de toekomst. Synergie van het wonen (en ook van mogelijke zorg op termijn), het delen met elkaar en toch zelfstandig met voldoende privacy is een antwoord op het wonen in de ‘derde levensfase’.
Daarnaast is hergebruik van gebouwen natuurlijk ook actueel. Veel kerken maar ook scholen, kantoren en werkplaatsen verliezen hun functie. Wij hebben veel ervaring met het renoveren van vooroorlogse complexen veelal in opdracht van corporaties. Maar ook met transformaties zoals de eerder genoemde verbouw van het oude kantoorgebouw van het Vrije Volk ‘Het Slaakhuis’ tot hotel, vorig jaar genomineerd voor de Rotterdam architectuurprijs.
Kortom ik stel je voor om gauw eens af te spreken en plannen te maken!


Visitekaartje
Louis Aussen
LinkedIn Louis Aussen
LinkedIn Marge architecten
W
www.marge-architecten.nl
M info@marge-architecten.nl
T 06 53 71 88 25