Laurine van Schie-Kooman | EBH Legal

Laurine van Schie-Kooman | EBH Legal

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan Laurine van Schie-Kooman.
Naam en bedrijf
Laurine van Schie-Kooman, advocaat omgevingsrecht en bestuursrecht. Ik ben jarenlang als advocaat werkzaam geweest in Rotterdam. Sinds twee jaar ben ik als advocaat verbonden aan EBH Legal Advocaten en Mediators in Delft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik nooit meer in Rotterdam ben, integendeel!

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Na mijn studie in Leiden heb ik jarenlang in Rotterdam gewoond en gewerkt. Sinds vier jaar woon ik in Pijnacker-Nootdorp met mijn echtgenoot en twee zoons van 11 en 14. Een echt mannengezin dus.

Waar kunnen we je van kennen?
Ik heb meer dan 20 jaar als advocaat gewerkt in Rotterdam. Twee jaar geleden heb ik mij als partner aangesloten bij EBH Legal in Delft, naast Rotterdam mijn tweede geliefde stad. Daarnaast bezoek ik natuurlijk regelmatig de bijeenkomsten van de VSRR.

Waar kunnen we je voor bellen?
Ik houd mij bezig met omgevingsrecht en bestuursrecht. Met name ruimtelijke ordening heeft mijn interesse. Nederland is een klein land waarin nagenoeg alle ruimte al is verdeeld. Om ontwikkelingen mogelijk te maken, zal dus gekeken moeten worden hoe deze planologisch inpasbaar zijn en een goede leefomgeving wordt behouden. Een voorbeeld is de transformatie van bedrijventerreinen naar gemengde woon-werkgebieden. Dat levert de laatste tijd veel vragen op, gelet op de tegenovergestelde belangen in zo’n gebied. Ook de nieuwe Omgevingswet komt er aan met alle problemen van dien. Bij een kop koffie of een goed glas wijn praat ik je er graag over bij!

Waar vinden we je op zondagmorgen?
Op zondagmorgen ben ik aan het sporten, of lees ik de krant met een kopje thee.

Beste restaurant
Volgens mij kunnen we een VSRR restaurant-route beginnen, er zijn al zoveel restaurants genoemd! Een aanrader in Delft is restaurant Kruydt.

Mooiste plek én gebouw
Er zijn zoveel mooie plekken in Rotterdam. De stad waar de geschiedenis zichtbaar is en de stad nog steeds in opbouw is. De mooiste plek? Ook die is al vaak genoemd: het gebouw van Sociëteit de Maas aan de Veerhaven en het uitzicht op de rivier vanaf het terras. De ondergaande zon op de rivier terwijl de schepen langsglijden….

Eerste herinnering aan Rotterdam
Het is al vaak aangegeven in deze rubriek, maar het uitzicht op de skyline van Rotterdam als je over de Van Brienenoordbrug rijdt. Als we op vakantie gingen met de auto, was dat het begin van een lange reis. En op de terugweg wist je dat je dan bijna weer thuis was.

Guilty pleasure
De eighties. Samen met mijn kinderen naar Married with Children en The A-Team kijken, jaren ‘80 synthesizer muziek luisteren.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Sinds de eerste lockdown zit ik een paar keer per week op de ergometer. Oortjes in en gaan. Zo houd je de conditie op peil en train ik gelijk voor het roeien. Ik heb daarvoor mijn eigen spotifylijst samengesteld, dus die ken ik uit mijn hoofd!

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Ik ben lid van KR&ZV De Maas en roei graag op de Rotte. Nog zo’n mooie plek: de Rottemeren. ’s Ochtends vroeg in de skiff (eenmansboot) met optrekkende nevel en de zon die doorbreekt. Daarnaast speel ik piano (althans, ik oefen hard) en fiets ik veel in omgeving. Ik fiets eigenlijk overal naartoe: naar het werk, naar het roeien, naar de stad. Zo zie ik veel van de omgeving en kom je op de meest onverwachte plekken. Dat is ook weer handig voor mijn werk.

Wat is het leukste dat je afgelopen maand hebt gedaan?
Met het gezin een paar dagen naar Terschelling: rust, ruimte en strand!

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Ik werk veel samen met gemeenten, projectontwikkelaars, architecten en (bouw)bedrijven die advies vragen over omgevingsrecht.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Iedereen kan mij altijd bellen voor advies over omgevingsrechtelijke kwesties. Lastige bestemmingsplannen, projecten die vastlopen in het woud van omgevingsrechtelijke wet- en regelgeving of bestuurlijke/ambtelijke molens: ik kan hierbij helpen en oplossingen bieden om het project weer vlot te trekken.
En mocht het toch zover komen, dan voer ik de juridische procedure bij de (bestuurs)rechter.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Begin voor jezelf!

Wat wil je later worden?
Tja, advocaat blijft al meer dan 20 jaar toch het mooiste beroep!

Ik geef het stokje door aan Benjamin van Tiggelen van De Langen en Van den Berg BV en wil van hem ook nog weten: Vanaf 1 januari 2021 moeten alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Welke veranderingen heeft dit tot gevolg voor jullie bedrijf?

Vraag speciaal aan jou namens Alexander Lantink van Arlan Groep BV/Colo Center BV  Wat vind je van de nieuwe AAZ(Architect Aan Zet) regeling in Rotterdam. Hierbij is het mogelijk zonder vergunning en leges maar wel met behulp van een gecertificeerd architect een huis te bouwen?
Het project Architect aan Zet is gestart op 1 september 2020. Het aanvragen van een omgevingsvergunning bouwen is niet meer nodig als een gecertificeerd architect wordt ingeschakeld en sprake is van projecten die passen binnen het bestemmingsplan en weinig ruimtelijke en bouwtechnische risico’s hebben. Het is daarmee een mooi initiatief om het bouwproces te bespoedigen. Er ligt een enorme woningbouwopgave in Nederland die vaak wordt vertraagd door de overvloed aan regels die er is. Aan de andere kant moet echter wel de goede leefomgeving geborgd blijven en de bouwtechnische kwaliteit in orde zijn. Te veel vrijheid kan dan ook leiden tot onwenselijke situaties op deze punten. Om die reden zal dit initiatief ook goed gemonitord moeten worden.

Visitekaartje
Laurine van Schie-Kooman
LinkedIn
www.ebhlegal.nl
vanschie@ebhlegal.nl
T  06 – 20 95 59 91