Lana du Croq | Du Croq & van Zutphen architects

Lana du Croq | Du Croq & van Zutphen architects

Estafette-interview | september 2020 | Week 38 | #18

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op de digitale deurmat én je kunt alle interviews tot nu toe hier teruglezen. We stellen je graag voor aan Lana du Croq.

Naam en bedrijf
Ik ben Lana du Croq. Ik ben de ene helft van  Du Croq & van Zutphen architects . Ik ben geboren in Johannesburg, Zuid Afrika. Op mijn 25ste ben ik voor het eerst naar Nederland gekomen in het kader van de ‘Housing Generator Workshop’, georganiseerd door de Academie van Bouwkunst, Rotterdam. Ik werd meteen verliefd en de rest is ‘herstory’.

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon in Den Haag in een stadswoning in de Vinex met mijn man (Sjoerd), zoon (Kimon, 19) en  dochter (Ella, 16).  En niet te vergeten hond Seyla. Zeg maar het echte huisje, boompje, beestje-leven. Help! Wij hebben notabene een olijfboom in de voortuin!

Waar kunnen we je van kennen?
De herinrichting van de Grote Markstraat in Den Haag, de lampen, banken en bestrating is een paar jaar geleden met veel plezier ontworpen en gerealiseerd door ons bureau. Maar straks gaan jullie mij ook kennen van De Staal in Delft een ontwikkeling van ca 300 woningen en werkruimtes, inclusief markante toren langs de A13. Wij hebben vorig jaar, samen met Novaform vastgoed deze tender gewonnen. Afslag Ikea gaat straks in de volksmond weer Afslag Delft (met een hoofdletter D) heten.

Waar kunnen we je voor bellen?
Alles dat met ontwerp te maken heeft. Vanaf het eerste idee tot aan de uitwerking van alle puntjes op de i. Ik doe heel graag mee aan selecties en prijsvragen, ben continu nieuwe plannen aan het bedenken en ik weet dat we de kennis in huis hebben om wat we bedenken te kunnen realiseren.

Waar vinden we je op zondagmorgen?
In mijn tuin met een schetsboek, mijn hond en een kopje koffie.

Beste restaurant
Hotel New York zal altijd een favoriet van mij zijn. Het gebouw, de plek en de geschiedenis ervan. Als ik daar ben heb ik het gevoel dat ik een echte globetrotter ben uit een ander tijdperk. Misschien heeft het ook te maken met het  feit dat ik zelf immigrant ben.

Mooiste gebouw
Het Kattenhuis in Plaswijckpark. Een eigen ontwerp. Eigenlijk is het niets meer dan een vierkante doos van corten-staal met een hele grote taatsdeur aan de voorzijde. Simpel en mooi gedetailleerd, en heel mooi verstopt gelegen in het groen.

Eerste herinnering aan Rotterdam
Hema worst! Ik ben voor het eerst in Februari 1996 naar Nederland gekomen. Rotterdam was één van de eerste steden die ik bezocht. Het was koud, ten opzichte van een Afrikaanse zomer was het heel erg koud, en heel erg grijs. Een warme Hema worst was mijn redding. Heerlijk!

Mooiste plek in Rotterdam
De mooiste plek voor mij is eigenlijk een wandelroute over de Mathenesserlaan, de Nieuwe Binnenweg richting de binnenstad. Ik heb voor een tijdje aan de Mathenesserlaan gewoond. Vaak heb ik deze route naar de binnenstad gewandeld. Op warme zomerse dagen hebben deze straten de sfeer van Johannesburg.

Inspiratiebron
Mijn afkomst en geschiedenis. Ik noem het mijn spiegel. Ik kom uit een totaal ander werelddeel met andere vraagstukken en uitdagingen. Als ik ontwerp houd ik altijd mijn spiegel voor mij. De confrontatie van mijn achtergrond met waar ik naar toe wil gaan geeft mij altijd veel inspiratie.

Guilty pleasure
Romantic comedies met mijn dochter kijken.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Afgelopen maand heb ik een 3000 km route gereden met mijn familie. Altijd de strijd over wie spotify mag bedienen. Het levert veel diversiteit in muziek smaak op. Ibrahim Maalouf, The Editors,  Inhaler en Miles waren het meest memorabel.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Blijven ontwerpen in de vorm van schetsen of objecten(tassen) maken.

Wat is het leukste dat je afgelopen maand hebt gedaan?
Een rondje Canyoning in de Gorge du Verdon. Ingepakt in een wetsuit en reddingsvest.

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Vakkundige adviseurs en ontwikkelaars die durven uit de box te denken.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Door anderen te verleiden met ideeën gedachtes en beelden die daadwerkelijk verassen en hun wensen en ideeën te concretiseren tot mogelijke, tastbare en bijzondere gebouwen en ontwerpen. Als je zeg maar een briljant idee hebt en je weet niet hoe je het voor elkaar moet krijgen….. daar kan ik iets mee.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
“It ain’t over till te fat lady sings.” Wij leven in een dynamische samenleving waar niks zeker is. Niet opgeven, doorgaan, een goede oplossing komt altijd.

Wat wil je later worden?
Formidabel!

Ik geef het stokje door aan Dyon Aldenhoven
van Novaform Vastgoedontwikkelaars West en wil van hem ook nog weten: Dyon, als ik jou in jouw werk observeer ben je vaak net een kind in een speelgoedwinkel. De stad is voor jouw een oneindige speelveld van mogelijkheden om projecten te bedenken en te realiseren. Wat zou voor jou ‘de droom-ontwikkeling’ zijn?

Vraag speciaal aan jou namens Dennis Kortekaas van Lidl Nederland: Denk jij, als architect zijnde, dat de esthetiek van een commercieel gebouw kan bijdragen een hogere omzet?… en zo ja.. en zo nee…
Als ik naar mijn kinderen moeten luisteren draait alles om esthetiek. Hoe mooie het plaatje hoe meer likes het krijgt. Jazeker!,  de esthetiek kan bijdragen aan een hogere omzet. Ik geloof echter dat mijn taak als architect groter is dan alleen esthetiek en omzet. In de wereld van het vastgoed maken wij gigantische veranderingen in onze omgeving. Veranderingen die blijvend zijn. Zorgvuldige architectuur die goed past in zijn omgeving en kwaliteit van haar omgeving op de lange termijn toevoegt. Zo creëren wij betere verblijfsgebieden waar mensen voor een langere periode van kunnen profiteren.

Visitekaartje
Lana du Croq
LinkedIn
W www.ducroqvanzutphen.nl
M l.ducroq@dcvz.nl
T  06 41 76 07 20
Instagram Du Croq & van Zutphen
Instagram Lana du Croq