John Mol | EGM architecten

John Mol | EGM architecten

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan John Mol.

Naam en bedrijf
John Mol, senior architect bij EGM architecten in Dordrecht. Tijdens mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft stage gelopen bij EGM, waarna ik na mijn afstuderen daar in dienst gekomen en tot nu toe gebleven ben. EGM architecten is een allround, innovatief en kennisintensief architectenbureau dat de hele scope van architectendiensten en aanverwante advies- en onderzoekstaken voor opdrachtgevers verzorgt. Dit doen we van kleinschalige ingrepen als een uitbreiding van een winkel tot grootschalige, complexe opgaven als ziekenhuizen, interieur tot stedenbouwkunde en in binnen- en buitenland. EGM bestaat bijna 50 jaar en heeft een breed scala aan onderscheidende gebouwen voor zorg, overheid, onderwijs, onderzoek, maatschappij, wonen en bedrijfsleven op haar CV staan.Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon in Hendrik-Ido-Ambacht, getrouwd met Ageeth en heb 3 zoons (Jaron 16, Kyrian 13 en Lohran 11) en 1 dochter Noaly (2).

Waar kunnen we je van kennen?
Naast dat ik in de regio voor EGM diverse projecten heb ontworpen, ben ik in het verleden lid geweest bij diverse netwerken in de Drechtsteden. Verder ben ik al weer een aantal jaren jeugdvoorzitter bij Z.v.v. Pelikaan in Zwijndrecht.

Waar kunnen we je voor bellen?
In principe voor elke vraag die een relatie heeft met ruimtelijke ordening, architectonische vormgeving, bouwkundig ontwerp, huisvesting of programmering en dan van renovatie of verbouw tot nieuwbouw. Maatschappelijke betrokkenheid en oog voor duurzaamheid zijn aspecten die me extra stimuleren. Ik ontwerp het liefst samen met opdrachtgevers duurzame gebouwen, waarin gebruikers optimaal kunnen functioneren en die een positieve stimulans zijn voor de betreffende organisaties. Daarbij streef ik naar unieke en best passende oplossing voor ieder afzonderlijk.
Daarnaast sta ik altijd open voor informatie of een inhoudelijk gesprek en probeer ik de helpende hand te bieden waar ik kan.

Waar vinden we je op zondagmorgen?
In principe thuis. Zondag is vaak de enige dag dat we als gezin met elkaar ontbijten en daarna vaak gezellig thuis zijn zonder al te veel dingen die moeten. De rest van de week is vaak iedereen overal en nergens.

Beste restaurant
We komen graag bij Lust in Barendrecht, lekker ongedwongen Tapas eten in een klein restaurantje, maar ook sea food bij Hotel New York of een heerlijk Italiaans restaurantje in het centrum.

Mooiste gebouw
Niet specifiek 1 gebouw, maar meer gebouwen of omgevingen die iets met je doen, je een speciale ervaring of emotie geven. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld Villa Malaparte op het Italiaanse eiland Capri, de bijzondere architectuur van Tadao Ando, maar ook de Grande Arche in Parijs of het crematorium in Berlijn. Ook het Joodse Museum in Berlijn heeft grote indruk op mij gemaakt door de vervreemdende ervaring die het gebouw oproept wanneer je er door heen loopt. Alsof je door de wringer gehaald wordt. Het gaf me kippenvel.

Eerste herinnering aan Rotterdam
Diergaarde Blijdorp en de Van Brienenoordbrug.

Mooiste plek in Rotterdam
Moeilijk te kiezen, maar ik denk toch langs de rivier tussen de Willemsbrug en de Erasmusbrug. Water en stad, altijd beweging en leven en veel kleurschakeringen. Met de kade bij Hotel New York als goede tweede, of eigenlijk misschien wel gedeeld eerste plaats.

Inspiratiebron
De gebouwde omgeving, maar ook bijzondere plekken om tot rust te komen. Ik ben opgegroeid rond het drierivierenpunt tussen Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht en de rivier trekt me nog altijd, zeker in combinatie met de scheepvaart. Verder haal ik voldoening uit sporten (zaalvoetbal, veldvoetbal en vroeger ook tennissen en tafeltennissen), het trainen van kinderen op de voetbal en het doen van het nodige vrijwilligerswerk daar als jeugdvoorzitter.

Guilty pleasure
Te veel bier drinken na een voetbalwedstrijd.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Dire Straits.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Sporten en dan specifiek voetbal, maar ook het training geven aan kinderen, omdat het zo totaal anders is dan mijn dagelijkse werk. Daarnaast lees ik nog graag een boek, wanneer ik voldoende tijd heb.

Wat is het leukste wat je afgelopen maand gedaan hebt?
Dat is een hele lastige vraag. Vanwege de avondklok en alle beperkingen gebeurt er momenteel niet zo veel en kunnen we ook niet echt veel dingen doen. Het schaatsen op natuurijs enkele weken geleden was al heel lang geleden en leuk om weer te doen. Afgelopen zaterdag hebben we een online Paasrad evenement georganiseerd op de vereniging om toch een en ander te doen aan binding.

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Hoewel we steeds vaker uitholling van het architectenvak tegenkomen, zie ik de architect nog graag als bouwheer. Om die rol goed in te kunnen vullen, is een brede kennis van de bouwwereld nodig. De architect behartigt de belangen van de opdrachtgever en regisseert alle disciplines. Hij of zij moet overal iets van weten om het geslaagd bij elkaar te brengen en tot succes te maken. Denk daarbij aan de opdrachtgever zelf, de gebruikers, de constructeur, de installatieadviseur, de bouwfysicus, kostendeskundige, eventueel stedenbouwkundige, landschapsarchitect en vele andere deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid, bouwbesluit, specifieke materialen. Ik zie het als taak van de architect het groter geheel te bewaken en daar het beste uit te halen voor de opdrachtgever.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Waar ik een bijdrage kan leveren, hoe beperkt ook, zal ik dat altijd doen. Soms in de vorm van een kort gesprek, een telefoonnummer, een mailtje of een belletje naar een relatie en soms in de vorm van vrijblijvend onderzoek of het creëren van ideeën of oplossingsrichtingen. We zijn ook altijd bereid vrijblijvend mee te denken aan de voorkant van ontwikkeling en daar risicodragend in te zitten. We werken graag samen aan projecten op gelijkwaardige basis. Dat zorgt mijns inziens voor het beste resultaat dat breed gedragen wordt.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Wat je ook doet, zorg dat het niet tegen je gevoel in gaat, al ben je er voor 95% van overtuigd.

Wat wil je later worden?
Al op jonge leeftijd wilde ik architect worden en daar heb ik tot op heden nooit spijt van gehad. Zodra het moment aanbreekt dat ik er geen plezier meer in heb, wordt het tijd om iets anders te gaan doen. Wellicht iets met onderwijs aan kinderen.Vraag speciaal aan jou van Dennis Bergsma van De Nieuwe Norm: Op welk project waar je een rol in hebt gespeeld ben je het meest trots en waarom?
Ik denk dan toch aan de restauratie van stadhuis en de nieuwbouw van stadskantoor Hengelo. Deels omdat dit een groot deel van mijn werkzame leven bij EGM op mijn bureau heeft gelegen (in 2009 wonnen we de architectenselectie hiervoor en meerdere keren zag het er naar uit dat het ontwerp er om politieke redenen niet zou gaan komen) en deels omdat het een project is geweest waar van alles inzat. Vanuit de opdrachtgever hebben we in alle vertrouwen de vrijheid gekregen om van begin tot eind, van nieuwbouw tot restauratie, van interieur tot exterieur, van straatsteen tot deurklink te mogen ontwerpen en begeleiden. Het monumentale stadhuis is volledig gerestaureerd en voorzien van nieuwe installaties. Het naastgelegen nieuwe stadskantoor huisvest het overige deel van de gemeentelijke organisatie en heeft een eigentijds karakter gekregen zonder te concurreren met het stadhuis, waar het op een bijzondere manier mee verbonden is. Slechts 3 glazen manchetten leggen de verbinding. Het interieur bindt beide gebouwen en de organisatie weer tot 1 geheel. En dat alles buitengewoon duurzaam en voorzien van grotendeels circulair interieur. Kortom: een gesamtkunstwerk waar we buitengewoon trots op zijn!

Ik geef het stokje door aan John de Jong van Venus Architects en wil van hem ook nog weten: Ik ben benieuwd waar jij je momenteel mee bezig houdt op het gebied van architectuur met je eigen bureau.

Visitekaartje
John Mol
LinkedIn
W www.
egm.nl
W www.egm.nl/team/john-mol/
john.mol@egm.nl
T   06 23 52 26 41
www.instagram.com/john.mol1977