John de Jong | Venus Architects

John de Jong | Venus Architects

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan John de Jong.

Naam en bedrijf
John de Jong, Venus Architects opgericht in 2016.Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Gescheiden, 2 jongens, 25 en 27. Woon inmiddels bijna 2 jaar in Noordoost Brabant samen met mijn vriendin en 2 katten, uurtje rijden van Rotterdam centrum en ons kantoor in Rotterdam. Ik heb een originele Bossche schoolwoning (architect Dom van der Laan, 1977) gekocht aan de rand van een natuurgebied, wat is het heerlijk om in Architectuur te kunnen wonen.Waar kunnen we je van kennen?
WTC beurstoren en beurshal en diverse interne verbouwingen, samen met mijn toenmalige leermeester van Rob van Erk (1942), hij was net overgestapt van Groosman naar EGM Rotterdam waar ik stage liep in 1986, wat een heerlijke en eerlijke tijd. Veel geleerd, ook van hoe het niet moet.
Renovatie Heinekenhuis op de Crooswijksesingel. Vanaf 1999 gewerkt met Philip Johnson Architects NY aan het kantoor van EY op de Boompjes. Verder het Erasmiaans Gymnasium verbouwd en uitbreidingen gerealiseerd. Ook kun je me kennen als huisarchitect van de Hogeschool Rotterdam van 1993 tot en met 2010, waar ik zelf 2x ben afgestudeerd.

Waar kunnen we je voor bellen?
Alles, als je een goed en betaalbaar ontwerp of advies wilt. Mijn specialiteit is het duurzaam transformeren van bestaand vastgoed naar woonconcepten. Hierbij wordt gekeken naar bestemmingsplan, optimale plattegronden, het opwaarderen van de gevels, zowel bouwfysisch als energetisch, de meest efficiënte installatietechnieken en kosten.

Waar vinden we je op zondagmorgen?
Op de bank met de krant nu, maar na Corona lekker op een terras ontbijten in de stad.Beste restaurant
Nou, dat heeft ook te maken met het gezelschap, maar dat blijft GUSTO, Schiedamse Vest 40, Rotterdam. Ga regelmatig met goede vrienden en oud collega’s daar eten. De Limoncello is dodelijk.

Mooiste gebouw
De Rotterdam van Rem Koolhaas, het is een on-Nederlands gebouw, eerlijk en stoer, het doet mij aan NY denken in de jaren 60-tig van de vorige eeuw! Koop het boek NEW YORK 1960 van A.M. Stern ISBN: 1-8852554-85-1, dan weet je waarom. Vroeger het Van Ommeren gebouw aan het Westerlaan tussen Westerkade en Calandstraat, helaas niet meer in originele staat. Wederopbouw architectuur is fascinerend.

Eerste herinnering aan Rotterdam
Om de beginnen ben ik geboren in de VS, New York voor alle duidelijkheid in 1962. Ik heb na het huwelijk van mijn ouders op het stadhuis van Rotterdam, gewond in de Veeluststraat in het Nieuwe-Westen, voor 9 maanden. Daarna zijn wij naar de VS geëmigreerd met de (HAL) Holland Amerika Line. Mijn  vader was zeevaarder voordat hij mijn moeder ontmoette in 1962. Onze terugkeer moest met de boot! Mijn herinnering als 4-jarige was de gezelligheid van de buurt, spelen met de buren, op straat en erg kleine woningen zonder badkamer, was wel nog maar 1966!

Mooiste plek in Rotterdam
Het dak van het Groot Handels Gebouw, prachtig overzicht van een steeds veranderende stad.

Inspiratiebron
Architect John Lautner, California 1911-1994 bekend van modernistisch woonhuizen in en rondom Los Angeles.

Guilty pleasure
Zwitserse horloges, met als doel dragen en nalatenschap, mijn 2 jongens mogen om de beurt een uitzoeken na mijn eeuwige reis.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Bruno Mars, in afwachting van zijn nieuwe album.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Golfen.

Wat is het leukste wat je afgelopen maand gedaan hebt?
Golfafspraken gepland met mijn “Golf-clubje” in Twente voor het komend jaar, maar eigenlijk 2 uur “live” winkelen in de Bijenkorf, ik koop vrijwel niets online.

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Het is bijna onmogelijk om aan een constructeur te komen, ik neem vaak complete werken aan, dus ook met adviseurs in het contract. Verder alle adviseurs van ruimtelijk ordening tot bouwfysische adviezen.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Ik heb een ruime ervaring in het architectenvak, van detail tot stedenbouw en ben gespecialiseerd in transformaties en renovaties van oude en jonge monumenten, mijn kennis ligt vooral op het gebied van Wederopbouwarchitectuur van Rotterdam.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Je best doen is niet genoeg, je moet het goed doen! Dit is eigenlijk heel hard. Hierdoor is mijn  motto ”Als iedereen zijn best doet in een team, wordt het vanzelfsprekend een goed gebouw”

Wat wil je later worden?
Hoogleraar aan een spraakmakend universiteit in de VS.Vraag speciaal aan jou van John Mol van EGM architecten: Ik ben benieuwd waar jij je op dit moment mee bezig houdt op het gebied van architectuur met je eigen bureau Venus Architects.
John bedankt voor je vraag en interesse. Wat mij vooral bezighoudt is het genieten van mijn vrijheid als ondernemer en de dingen doen die ik leuk vind. Dat zie je terug in mijn projecten: een sporthal op Rotterdam-zuid, de monumentale renovatie van het oudste woonhuis in Dordrecht uit 1486 voor Meerdervoort Investments, 7000 meter sportwinkelcomplex in Zwijndrecht, de verbouwing van een restaurant in Oosterhout, 14 vakantiewoningen te Afferden, diverse transformaties van commercieel vastgoed naar wonen in o.a. Rotterdam, Gouda en Den Haag. Maar ook een woonhuis voor een goede vriend en uitvinder van circulair cement.

Ik geef het stokje door aan Juliette van der Kolk van Purple Buildings en wil van haar ook nog dit weten: Hoe zie jij duurzaamheid en hoe integreer je in je werk als VVE-beheerder?

Visitekaartje
John de Jong
LinkedIn
W www.venusarchitects.nl
info@venusarchitects.nl
T   06-51 53 04 28