Henk Moen | Moen & Van Oosten architecten BV

Henk Moen | Moen & Van Oosten architecten BV
Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan Henk Moen.
Naam en bedrijf
Henk Moen, Moen & van Oosten architekten BV

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon samen met mijn vrouw in een rustige buitenwijk van Rotterdam. We hebben één dochter Sarah, we zijn er trots op dat ze MDL-arts wordt.

Waar kunnen we je van kennen?
Je zou mij kunnen kennen van werken op Schiphol / RtH-Airport of het clubhuis voor Sparta Rugby & Cricket in Capelle a/d IJssel. Of vanuit het Scheepvaartkwartier waar wij ons kantoor hebben en waar we ook een kantoor hebben getransformeerd naar 16 luxe appartementen. En natuurlijk van voor Corona de vastgoed sociëteit Rotterdam of Den Haag, van de vrienden van het CHIO of gewoon op North Sea Jazz.Waar kunnen we je voor bellen?
Uitdagende klus moeilijke plek met veel interactie naar de omgeving, dan ben ik altijd gelijk klaarwakker.

Waar vinden we je op zondagmorgen?
Thuis, lekker lui, soms ontbijtje in bed met op TV een aflevering van Bob Ros 😉

Beste restaurant
Zeezout bij mij in de wijk op nog geen 50 meter van mijn kantoor. Ik kom er al meer dan 10 jaar en ik vind het bijzonder knap dat zij al die jaren een heel hoog culinair niveau hebben weten vast te houden. Die inspanning is onlangs bekroond met een Michelin ster!

Mooiste gebouw
Ik was ooit tot tranen toe bewogen in het klooster La Tourette van Le Corbusier, het ligt in het dorpje Eveux vlakbij Lyon. Ik was totaal verrast want zo’n heftige emotie ervaar ik eigenlijk alleen soms bij het luisteren naar muziek. Daarna heb ik het nooit meer zo meegemaakt bij het zien van architectuur of beeldende kunst.

Eerste herinnering aan Rotterdam
Voor op de fiets, in het kinderzitje, samen met mijn vader kijken naar het met sleepboten keren van grote vrachtboten in de Maashaven.

Mooiste plek in Rotterdam
Het scheepvaartkwartier waar mijn kantoor is gevestigd aan de Westerkade met uitzicht op de Veerhaven en de Kop van Zuid.

Inspiratiebron
Muziek, Ik ben vooral jazzliefhebber sinds mijn 14e toen ik bij toeval voor het halen van culturele studiepunten in de Doelen belandde bij een concert van Art Blakey And The Jazz Messengers.
Vooral bij gevelontwerpen ben ik vaak bezig met ritmiek of op zoek naar een goeie “baseline”. Zo zijn de gevels van twee vrachtgebouwen op Schiphol gebaseerd op de minimal-music van Steve Reich.

Guilty pleasure
Bob Ros > zie wat ik doe op zondagmorgen. Het blijft leuk om zo’n landschap te zien groeien vanuit zijn penselen. Mijn “not so guilty pleasure” is ’s avonds buiten in de tuin onder een heldere sterrenhemel de kosmos omarmen met een goed glas whisky en met de koptelefoon keihard op Tutu van Miles Davis.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Fela Kuti brengt herinneringen terug aan mijn boeiende tijd in Afrika / Nigeria en de keer dat ik hem en zijn band zag in Parkzicht, in het park bij de Euromast, dat life optreden staat nog steeds in mijn persoonlijke top 10.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Muziek luisteren of golfen. Sinds begin dit jaar speel ik minimaal 1 keer per week golf. Dat is een heerlijke ontspanning die af en toe de hectiek moet temperen.

Wat is het leukste dat je afgelopen maand gedaan hebt?
Een rondje golf op het Rijk van Nunspeet met een paar vastgoed vrienden, waanzinnig gespeeld die dag, ik kwam met 42 stableford punten binnen!

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
We werken meestal met een volledig ontwerpteam, constructeur, installatieadviseur, brandpreventie deskundige, breeam expert e.d. Het is belangrijk om vanaf het begin alle disciplines aan tafel te hebben.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Ik heb veel ervaring met allerlei soorten ontwerpprocessen. Wij zijn goed in het bedenken van sterke concepten. Ook qua duurzaamheid kunnen we putten uit door de jaren heen opgebouwde kennis van energieneutraal- en C2C-bouwen. Een recent wapenfeit wat dat betreft is de accreditatie voor RtH-Airport als één van de vijf duurzaamste luchthavens ter wereld!  Bel me gerust als je wil sparren over een lastige kwestie.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Van mijn afstudeer professor Choisy, hij adviseerde om in de praktijk zuinig te zijn met architectonische argumenten, het is effectiever om te wijzen op de praktische bruikbaarheid van een mooie oplossing.

Wat wil je later worden?
Ik wil later ook weer architect worden, het is gewoon het mooiste vak dat er is ! Maar dan zou ik wel graag willen starten met al de kennis en ervaring die ik inmiddels heb opgedaan.

Vraag speciaal aan jou van Machiel Regtvoort van Triflex BV:  Welke gebouwen ontwerp je het liefst, waarom en hoe kunnen de mensen gebouwen herkennen die door jou zijn ontworpen?
Ik ontwerp het liefste voor eindgebruikers, dat kunnen bedrijven zijn maar ook particulieren voor een eigen woning. Dan kan je in één op één gesprekken precies bepalen wat het beste bij die opgave en bij die mensen past. Dat soort interactie maakt het vak ook zo eindeloos rijk. Vooral vakgenoten zeggen vaak mijn gebouwen te herkennen. Ik weet zelf niet zo precies wat het is. In mijn plannen zitten vaak wel lange bij voorkeur diagonale zichtlijnen, veel daglicht en ik gebruik meestal natuurlijke materialen, weinig kleur.

Ik geef het stokje door aan Kees Graumans van Kuijpers en wil van hem ook nog dit weten: Welke bijdrage kunnen jullie als installateur leveren aan low-tech oplossingen voor gezonde gebouwen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het toch commercieel aantrekkelijk blijft voor jullie branche om die kennis te delen?

Visitekaartje
Henk Moen
LinkedIn
W www.moenvanoosten.nl
henk@moenvanoosten.nl
T  010-436 66 88