Gerard Baan | Baan Vastgoed BV en zelfjepandverkopen.nl

Gerard Baan | Baan Vastgoed BV en zelfjepandverkopen.nl

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan Gerard Baan.

Naam en bedrijf
Gerard Baan, Baan Vastgoed BV en zelfpandverkopen.nl.

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik ben geboren op de boerderij in Oud-Alblas, een klein dorpje in de buurt van Rotterdam. Nadat ik 10 jaar in Utrecht heb gewoond ben ik in 2017 samen met Nina naar Rotterdam verhuisd. Daar wonen we nu met onze kinderen Siebe (2) en Nora (0).

Waar kunnen we je van kennen?
Begin 2019 ben ik lid geworden van de VSSR en met sommigen van jullie heb ik daar kennisgemaakt. Daarnaast zou je me kunnen herkennen als je me uit mijn auto met nogal aanwezige belettering ziet stappen ☺. Ik ben er trots op dat mijn vrouw dat gemaakt heeft.

Waar kunnen we je voor bellen?
Als jij of iemand uit je omgeving overweegt zijn/haar pand te verkopen, mag je me altijd bellen. Ik koop vastgoed op basis van de voorwaarden van de verkoper.
Deze week heb ik bijvoorbeeld een verhuurde woning in Brielle gekocht. De eigenaar had geen zin in het hele traject van huurder opzeggen, de woning fotoklaar maken, publiciteit, bezichtigingen, etc. Wij hebben de woning gekocht ‘as is, where is’, inclusief huurcontract, meubilair etc.
Ik richt mij in de eerste plaats op de eigenaar, wat die het liefst zou willen, in plaats van op het te verkopen vastgoed. Als ik zelf niet in het object geïnteresseerd ben, heb ik een uitgebreid netwerk van investeerders, zodat ik toch vaak de gewenste verkoop voor de eigenaar kan realiseren. Wij werken altijd kosteloos voor de verkoper. Als wij een verkoop arrangeren, vragen wij een fee aan de koper.

Waar vinden we je op zondagmorgen?
Thuis. Met twee jonge kinderen en een vrouw met een drukke baan, proberen we de zondag als familiedag te houden. Zondagochtend is de ochtend dat we relaxed met elkaar ontbijten en alle tijd hebben voor ontspanning met de kinderen.Beste restaurant
Met zonnig weer buiten lunchen bij Dudok in het park. Mooie combinatie van goed eten en mooi uitzicht.

Mooiste gebouw
De Zalmhaventoren begint het formaat te krijgen dat hij imposant gaat worden. Dat vind ik stoer! Het Schielandhuis vind ik het mooist.

Eerste herinnering aan Rotterdam
De Spido. Als boerengezin moest er 365 dagen per jaar voor de koeien gezorgd worden. In plaats van op vakantie, gingen we in de zomervakantie af en toe een dagje weg. Op een van die dagen gingen we met oom en tante en neefjes en nicht met zijn allen met de Spido mee. In mijn beleving was dat toen een heel avontuur!

Mooiste plek in Rotterdam
Ik hou van de natuur en oude statige gebouwen. Dat komt mooi samen bij de Villa Jamin op de Parklaan naast het park. De waardigheid van het gebouw, de rust van de directe omgeving met de hoogbouw van het Erasmus MC als achtergrondbeeld van de grote stad. Schitterend!

Inspiratiebron
De investeerder Warren Buffet en de oprichter van VolkerWessels Dik Wessels zijn inspiratiebronnen voor mij. Wat zij gemeen hebben is dat zij gepassioneerd zijn en kundig zijn in wat zij doen, zonder enige vorm van poeha. Dik Wessels heeft een soortgelijke gereformeerde opvoeding gehad als ik, waar hij zich niet meer thuis voelde, maar er wel respect voor bleef houden. Ook dat inspireerde mij.

Guilty pleasure
’s Avonds laat een IPA-biertje pakken en een zak nootjes opentrekken. Heerlijk rustig.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
De keren dat ik muziek opzet zijn zeldzaam. Het laatste wat ik draaide was (voor de kenners) ‘Ken jij Boris Beer?’

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Elke ochtend lees ik het FD met een mok koffie, dat vind ik ontspannend. En ik houd van sportief bezig zijn. Wielrennen, schaatsen, fietsen. Als het corona-wise weer kan, zou ik graag weer willen gaan hockeyen. Dat deed ik in Utrecht en dat wil ik weer op gaan pakken. Nina en ik houden erg van reizen. Als zij eind volgend jaar klaar is met haar opleiding willen we samen met de kinderen met een camper door Amerika en misschien ook Canada gaan reizen.

Wat is het leukste dat je afgelopen maand gedaan hebt?
Zondag 9 mei was het na een week vol regen opeens mooi weer en hebben we met z’n vieren een rondje ’s Gravenweg richting Nieuwerkerk gefietst. Heerlijk genoten van de omgeving en het mooie weer. Als de kinderen genieten, doe je dat automatisch zelf ook.

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
In mijn dagelijkse werk gebruik ik voor inkoop van vastgoed met name websites als het kadaster, ruimtelijkeplannen.nl, Funda etc.
Soms word ik benaderd door een makelaar die op korte termijn een koper zoekt of heb ik zelf iets en werk ik samen met collega-beleggers.
Op dit moment ben ik in Klundert bezig met plannen voor de transformatie van een fietsenzaak naar studio’s. Hierin werk ik nauw samen met een bouwkundig adviesbureau.
Degene die ik het meest nodig heb in mijn dagelijkse werk zijn uiteraard de eigenaren die hun pand willen verkopen.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Ik ben geen specialist, maar ik ben breed geïnteresseerd, met name in mensen. Mede daarom heb ik opleidingen tot coach en mediator gevolgd. Andere leden zou ik kunnen helpen in situaties waarbij verschillende partijen andere belangen hebben, waardoor het gezamenlijke doel lastig te realiseren lijkt. Dit is wat ik de afgelopen 20 jaar veel gedaan heb voor andere bedrijven en wat ik nu ook toepas in mijn huidige werk.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Het is misschien niet echt een carrièreadvies, maar toen ik afstudeerde, begon ik vol enthousiasme en gedrevenheid aan mijn afstudeeronderzoek. De begeleider bij dat bedrijf vertelde mij het volgende: ”In vroeger dagen toen we nog stenen van a naar b verplaatsten (bijvoorbeeld de Hunebedden) was het verstandig om bij het zien van een grote steen niet direct te gaan duwen aan de eerste de beste kant. Je loopt er een keer omheen, bekijkt het van alle kanten en besluit dan hoe je het aan gaat pakken. Dit is de vergelijking met dagelijkse ‘urgente’ zaken. Begin niet direct met duwen/actie, maar loop er een keer rustig omheen en neem dan actie op basis van het totaalbeeld”. Dat is een waardevol advies geweest. Het eerste beeld van een situatie is lang niet altijd het wat het is.

Wat wil je later worden?
Wat ik nu doe vind ik leuk. Later, wanneer ik voldoende vermogen en ervaring heb, lijkt het me leuk om ondernemers te helpen met het opbouwen van hun bedrijf. Het programma Dragons’ Den met o.a. de Rotterdamse ondernemers Pieter Schoen en Michel Perridon inspireert mij.

Vraag speciaal aan jou van Tino Mahler van Mahler Vastgoed Ontwikkeling: Hoe vind je het om thuis te werken met vrouw en twee jonge kinderen?
Mooi en druk. Het mooie is dat ik heel dicht betrokken ben bij het opgroeien van onze kinderen. Siebe en Nora gaan niet naar een opvang en Nina werkt 4 dagen met nog aanvullende avond/weekenddiensten. Twee ‘werkdagen’ in de week zorg ik voor onze kinderen. Mijn vrije beroep maakt dat dit mogelijk is.

Ik geef het stokje door aan Andre van Luijk van Woongold en wil van hem ook nog dit weten: Jij hebt veel te maken met het bankwezen. Een van de oorzaken van stijgende huizenprijzen is de beschikbaarheid van geld. Hoe zie jij de samenhang tussen de huidige wereldwijde Quantitative easing door centrale banken en de toekomst van de Nederlandse woningmarkt?

Visitekaartje
Gerard Baan
LinkedIn Gerard Baan
LinkedIn Baan Vastgoed
W www.baanvastgoed.nl en www.zelfpandverkopen.nl
gerard@baanvastgoed.nl
T  010 – 841 45 57
Instagram
Facebook