Gaston van Aken | Van Aken Projectontwikkeling

Gaston van Aken | Van Aken Projectontwikkeling

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan Gaston van Aken.

Naam en bedrijf
Gaston van Aken, Van Aken Projectontwikkeling.

Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon in Dordrecht in de schitterende Wantij buurt, ik ben getrouwd met Manon en ben verrijkt met 3 geweldige kinderen.

Waar kunnen we je van kennen?
Als commercieel manager van De Nieuwe Norm.

Waar kunnen we je voor bellen?
Voor zoveel. Etentje, borreltje, voetbalwedstrijd….maar mijn 2e passie ligt bij muziek. Sinds mijn 7e speel ik gitaar en nog steeds. Dus een concert pakken of met mijn band repeteren en optreden….

Waar vinden we je op zondagmorgen?
Family time….dit kan van alles zijn. Pre corona betekende dit naar het zwembad, strand, vers ontbijtje halen bij Nobels brood (in binnenstad Dordrecht), voetballen met mijn zoons, noem maar op.

Beste restaurant
pfff…zijn er zoveel. Maar als ik moet kiezen dan is het restaurant “Landgoed Salentein” in Nijkerk. Heerlijke steaks en natuurlijk bekend van de wijnen.

Mooiste gebouw
Naast dat een gebouw mooi kan zijn, vind ik dat je de juiste vibe in een gebouw moet voelen. Zo ga ik jaarlijks met mijn vrouw een lang weekend naar het conservatorium hotel in Amsterdam. Een schitterend pand met historie dat een geweldige transformatie heeft ondergaan. Het ligt in de buurt van het Museumplein….is de moeite waard om een keer naar binnen te lopen.

Eerste herinnering aan Rotterdam
Uiteraard de Euromast!

Mooiste plek in Rotterdam
Westerkade e.o. ….. mooie buurt met geweldig uitzicht op de scheepvaart, de Rotterdam en de Erasmusbrug.

Inspiratiebron
Ik heb laatst het verhaal van Eddie van Halen (helaas recent overleden) gelezen. Vanuit Arnhem, samen met zijn broer en ouders, in de jaren 60 vertrokken met letterlijk 50$ op zak. De reis hebben ze afgelegd per boot. Zijn vader verdiende zijn geld als muzikant. Ook de gebroeders Van Halen kozen voor de muziek. Eddie eerst op de drums. Zijn broer Alex op gitaar. Al snel draaide dit om….Eddie kon er niet meer vanaf blijven en speelde de hele dag en nam zijn instrument mee naar bed. Motto van Eddie was: met je creativiteit, talent, passie en doorzettingsvermogen (en een beetje geluk) kun je een heel eind komen. En doe vooral wat je leuk vindt! Deze man is voor veel gitaristen van jong tot oud over de gehele wereld een inspiratiebron.

Guilty pleasure
Ik heb er veel maar daar gaat ie dan: Ik leef mijn eigen leven .. Andre Hazes.

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Zijn er twee: Rage Against the Machine en Nothing but Thieves.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Je raad het misschien al…gitaar spelen.

Wat is het leukste wat je afgelopen maand gedaan hebt?
Een paar weken geleden, toen het gesneeuwd had zijn we met de hele bubs de sneeuw in gegaan. Mijn jongste maakte dit voor het eerst bewust mee….was geweldig.

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Ik ben met name actief in het initiëren van woningbouwprojecten voor zowel de ontwikkeling als de uitvoering. Hiervoor heb je een goed netwerk nodig dat je goed moet onderhouden en bedienen. Belangrijkste is dat je weet hoe je het spelletje moet spelen. Commerciële, bouwkundige(technisch), RO, architectonische, fiscale, juridische en bouwprocesmatige affiniteit is hierin wel een must. Naast het (snel) kunnen beoordelen van proposities moet je m.i. je de menselijke kant (onderbuikgevoel) goed in kunnen schatten.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Door weer eens een borrel met elkaar te drinken en een goed gesprek met elkaar te voeren en daarbij goed naar elkaar te luisteren! In welke kolom je ook acteert binnen het vastgoed / bouw (dan wel in een andere sector) kun je vanuit je eigen perceptie altijd van waarde zijn voor een ander.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Stop met deze baan. Begin voor jezelf (inmiddels 10 jaar verder) en doe wat je leuk vindt.

Ik geef het stokje door aan Dennis Bergsma  van De Nieuwe Norm en wil van hem ook nog weten: Ik ken Dennis als een loyale, integere en zeer ervaren planontwikkelaar. Dennis heeft het echte BOUW DNA. Vraag: wat triggert jou in de bouwwereld? Wat is de uitdaging van gebouwen transformeren? En hoe zie jij de toekomstige verhouding tussen opdrachtgever en aannemer? En wat maakt De Nieuwe Norm onderscheidend?
Vraag speciaal aan jou van Benjamin van Tiggelen van De Langen en Van den Berg BV:  De wereld is nogal in beweging. Dat heeft potentieel grote impact op de woningmarkt. Vooralsnog merk ik er nog niet heel van. Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er bijzondere tijden aan zitten te komen. Ik ben benieuwd hoe jij als ondernemende makelaar aankijkt tegen de toekomst van de woningmarkt?
Allereerst ben ik geen makelaar. Kijkend naar het tempo waarin we momenteel “bijbouwen” en de opgave van het grote aantal woningen wat in Nederland gerealiseerd moet worden om het tekort op te vangen; dan zijn we met z’n allen nog wel even bezig. Onderschat wordt de vraag naar geschikte huisvesting voor senioren (google knarrenhof) en zorgbehoevende (zowel somatisch als psycho geriatrie(PG)…aantal jong dementerende neemt schrikbarend toe). Met name de laatst genoemde heeft het zwaar gezien de beperkte budgetten voor het vastgoed. De enorme vraag naar locaties drijft de prijs op en heeft een negatieve weerslag op deze doelgroep.
Corona heeft vooralsnog geen invloed op de bouwbranche maar m.i. moet deze crisis niet te lang gaan duren. Als dit te lang gaat duren, zullen er veel (MKB) faillissementen volgen met substantiële groei van werklozen die moeilijker dan wel beperkter een lening kunnen aangaan voor een woning. Een tijdelijk recessie in de bouw lijkt dan onvermijdelijk met een negatieve prijscorrectie daaropvolgend.

Bij de (institutionele) beleggers is veel kapitaal. Deze zullen hun kans grijpen om beleggingsproposities in te kopen maar ook met een prijscorrectie. Het rendement zal naar boven bijgesteld worden en de huurprijzen worden verlaagd omdat het leegstandsrisico zal toenemen. Voor seniorenhuisvesting en de zorg zal dit kansen bieden. Al met al denk ik dat het wederom van tijdelijke aard zal zijn en dat naar verloop van tijd een positieve marktcorrectie zal plaatsvinden. Aan de andere kant speelt de rente een hele belangrijke rol in het verhaal. Zolang deze laag blijft dan wel nog meer gaat zakken, kan het ook zo zijn dat we vrolijk doorgaan maar dan moet er wel weer perspectief zijn naar een enigszins “oude normaal”.

Ik ben geen lid van het OMT maar bescherm en koester de kwetsbaren en laten we proberen met de rest van onze bevolking de draad weer op te pakken. Ik hoop dat hier op korte termijn, naast het vaccineren,  de gouden formule voor gevonden wordt.

Visitekaartje
Gaston van Aken
LinkedIn
www.vaprojectontwikkeling.nl en www.denieuwenorm.nl
gaston@vaprojectontwikkeling.nl
T   06 81 88 25 69