Carmen Dirkx | urban design & architecture by carmen

Carmen Dirkx | urban design & architecture by carmen

Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan Carmen Dirkx.

Naam en bedrijf
Carmen Dirkx, urban design & architecture by carmen.Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon zeer naar mijn zin in een waterwoning in Nieuw-Terbregge, dichtbij de stad, maar toch landelijk, samen met mijn vriend, onze twee kinderen en twee katten.

Waar kunnen we je van kennen?
Van de vele woningbouwprojecten die ik de afgelopen twintig jaar heb mogen ontwerpen, allemaal kindjes van mij. Zoals:
Watervillas Krekenpark,
Buitenplaats Syon,

Appartementen het Gildehof

Waar kunnen we je voor bellen?
Uiteraard kan je mij altijd bellen voor een leuke opdracht, het liefst een combinatie van stedenbouw met architectuur. Een buurt ontwerpen is toch wel het allerleukste dat er is!

Waar vinden we je op zondagmorgen?
In het Lage Bergse Bos aan de wandel met mijn dochter en Silvester (de verzorgpony van mijn dochter), nadat we eerst de stal hebben uitgemest. Heerlijk mindfull!

Beste restaurant
Little Asia aan de Kleiweg voor aziatisch eten, Le Pizza voor italiaans, De Jong voor chic, Burgertrut voor burgers, Gare du Nord voor veganistisch en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is zoveel keus in Rotterdam!

Mooiste gebouw
Er zijn veel mooie gebouwen met een bijzonder verhaal in Rotterdam. Ik ben wel erg benieuwd naar de verbouwing van het oude postkantoor aan de Coolsingel. Ik ben erg blij dat de schitterende hoge binnenruimte openbaar toegankelijk blijft.

Eerste herinnering aan Rotterdam
Samen met mijn moeder naar de zaterdagmarkt, destijds nog onder het luchtspoor bij Blaak. Die reuring met het spoor, de Laurenskerk, de mensen, de markt, zeer indrukwekkend voor een kind. Wij kwamen altijd speciaal voor de kraam met de Spaanse producten (mijn moeder is Spaans), want die waren er nog niet in de supermarkt.

Mooiste plek in Rotterdam
De wandelsteiger aan de noordkant van de Kralingse Plas met als uitzicht de plas en als achtergrond de skyline van Rotterdam; blijft verrassend mooi en elke keer weer anders door het weer, de luchten, de zon, tijdstip van de dag.

Inspiratiebron
Er zijn zoveel inspiratiebronnen, bij elk project zijn er nieuwe inspiratiebronnen. Van Hollandse Buitenplaatsen naar middeleeuwse hoven in Brugge. Van bijzonder metselwerk tot bijzondere metselwerkpatronen. Van een bepaald kleurpalet tot een bepaald materiaalgebruik.

Guilty pleasure
Alles van Koekela en kerstmuziek!

Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Van alles, maar deze maand voornamelijk spaanstalig van Manu Chao tot Rosalia; kan je lekker bij dagdromen over vakantie in Spanje.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Films kijken, ik kan de app Cinetree aanbevelen nu de bioscopen nog gesloten zijn en je even klaar bent met Netflix. En op excursie nieuwe plekken ontdekken, dat heb ik afgelopen jaar enorm gemist.

Wat is het leukste wat je afgelopen maand gedaan hebt?
Eindelijk weer een keer op natuurijs schaatsen!

Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Als architect moet je een allrounder zijn, om in schaatstermen te blijven. Je moet over van alles wat weten; constructie, materialen, installaties, regelgeving, bouwkosten, geschiedenis, daglicht etc. maar ook over hoe mensen wonen of willen wonen. Maar in één ding moet je de specialist zijn en dat is ontwerpen. Met een leeg vel beginnen en met een hele buurt eindigen, dan kan alleen samen met een ontwerper.

Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
Door open en in vertrouwen met elkaar samen te werken en elkaars kennis te respecteren, kan je zoveel van elkaar leren en elkaar verder helpen.

Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Altijd proberen dicht bij jezelf te blijven, ook al is dat soms best lastig.

Wat wil je later worden?
Groot, ik zou graag een kop groter willen worden!Vraag speciaal aan jou van Michel Heijneman van KIKX Development: Het steeds duurzamer worden van de bouwsector brengt ook steeds nieuwe bouwmethodieken en materialen met zich mee, een van die nieuwe bouwsystemen is CLT (Cross Laminated Timber). Welke invloed hebben dit soort nieuwe materialen op jullie ontwerpen en detailleringen?
De standaard bouwsystemen voor woningbouw kennen we nu wel, dus we zijn erg blij met alle aandacht voor CLT : een duurzaam en gezond alternatief, zeker voor woningbouw constructies. Elk bouwsysteem heeft zijn voor- en nadelen, qua ontwerp en detaillering, daarin is CLT niet anders. Maar omdat het een redelijk nieuw fenomeen is in Nederland is men nog erg onwennig met de voor- en nadelen en ziet men veel beren op de weg. Wij zien in ieder geval de potentie van CLT: scheelt CO2-uitstoot, heeft een positieve invloed op het binnenklimaat, droge bouw, meteen belastbaar dus ook snelle bouw, licht materiaal, makkelijk te verwerken. Hiermee dus ook meer ontwerpvrijheid! Maar het vergt wel een team dat achter de keuze voor CLT staat.

Ik geef het stokje door aan Herman Pegge van Vastbouw BV en wil van hem ook nog weten: Hoe zien jullie, als aannemer, de toekomst van CLT?

Visitekaartje
Carmen Dirkx
LinkedIn
www.bycarmen.nl
mail@bycarmen.nl
T   06 52 87 61 74