
Het estafette-interview is een podium, speciaal voor onze leden, zodat we elkaar – juist nu – nog beter leren kennen. Daarom geven we de komende tijd onze VSRR-leden de ruimte om meer over zichzelf te vertellen aan alle andere leden. Elke woensdag valt het interview op je digitale deurmat. Deze week stellen we je voor aan Bart Cardinaal.
Naam en bedrijf
Bart Cardinaal, Human Urban Nature Connected
Waar woont je huis, wat voor relatie, kinderen?
Ik woon samen met vrouw en dochter in ons Cabriohuis, op 300m van Rotterdam Centraal.
Veel leden van VSRR zijn hier al op bezoek geweest. Ben je er nog niet zijn geweest, kom gerust een keer langs om wat te drinken en bij te praten (zodra corona over is).
Waar kunnen we je van kennen?
Je kan me kennen van het bovengenoemde Cabriohuis. Deze is veel in de publiciteit geweest. Maar ook als mede-oprichter van de Place Led Development Europe groep (gebiedsontwikkeling vanuit placemaking in het Nederlands) en natuurlijk van ons tapijt op het Schouwburgplein.
Waar kunnen we je voor bellen?
Ik ben architect en ontwikkelaar van stedelijke concepten. Door de jaren heen heb ik mij gespecialiseerd in Biophilic design, Tactical urbanism en omgevingsspychologie. Vanuit deze kennis maak ik architectuur die zich opent naar de stad toe, maak ik ontwerpen voor de openbare ruimte die uitnodigend en vriendelijk zijn en ontwikkel ik concepten voor het verbeteren van het leefklimaat in de stad. Ik ben sterk in placemaking en vind bewonersparticipatie belangrijk.
Werk je aan een binnenstedelijke project waarbij je een sterkere aansluiting zoekt bij de buurt, ondernemers en bewoners. En heb je advies of een ontwerp nodig om dit te realiseren, bel me.
Waar vinden we je op zondagmorgen?
Met een boek in bad of op mijn Cervelo racefiets in de polder.
Beste restaurant
Ik ben te onrustig voor een restaurant.
Hou meer van combinatie drankjes, hapjes en gezellig praten. Afgelopen zomer was het tijdelijke corona-terras van Blij op de Spoorsingel mijn favoriete stek.
Mooiste gebouw
De markthal, een waanzinnige combinatie van stedelijke functies, publieke ruimte, kunst en natuur.
Eerste herinnering aan Rotterdam
Op 12 jarige leeftijd werd ik door mijn vader meegenomen naar de opening van de Kubuswoningen van Piet Blom. Dit heeft een blijvende indruk op me gemaakt. De lessen later op de TU van Piet Blom waren daardoor extra speciaal.
Mooiste plek in Rotterdam
Ik ben het met Rogier eens dat het Vroesenpark een geweldige plek is in Rotterdam. Maar als tip wil ik tuin Schoonoord geven, naast het Park. Een bijna verborgen plekje om tot rust te komen.
Inspiratiebron
Gesprekken met mensen(VSRR), wetenschapboeken en natuur.
Guilty pleasure
Ik kan enorm genieten van zelf-gebrouwen biertjes (die mijn vrouw niet te drinken vindt).
Afgelopen maand meest gedraaid op Spotify
Rag’n’bone man, Billie Eilish, Fat Boy Slim en tegen de corona blues: George Ezra.
Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Edelsmeden, met goud, zilver en edelstenen mooie sieraden maken.
Wat is het leukste wat je afgelopen maand gedaan hebt?
Laatst heb ik geschaatst op de singels en in de polder. Een prachtige ervaring.
Wie / welke specialismen heb je nodig in je dagelijks werk?
Creativiteit, omdenken, technische kennis en inleven in opdrachtgevers/bewoners/ondernemers.
Hoe kun jij andere leden verder brengen in hun werk?
De kennis en energie van de Place Led Development groep zal voor veel leden interessant zijn. We hebben gezamenlijk een methode ontwikkeld om stadsontwikkeling toekomstbestendiger te maken, waarbij buurten ontstaan waar de bewoners zich sterker bij betrokken voelen en bedrijven zich steviger kunnen vestigen. Hierbij gebruiken we de kennis van placemaking.
Wat is het beste carrière advies wat je ooit hebt gehad?
Dit komt van Mark Dytham (KDa Tokyo) `Bart, als architect moet je positief en optimistisch in het leven staan, want wij geven de toekomst vorm en moeten ervoor zorgen dat die zo goed mogelijk wordt.’
Wat wil je later worden?
Een mooi voorbeeld van hoe ik later wil zijn is Charles Landry, die op 72 jarige leeftijd nog steeds geïnteresseerd is in de toekomst, de wereld afreist om lezingen over steden te geven en met wie je tot diep in de nacht al filosoferend whiskey-infused-beer kan drinken.
Ik geef het stokje door aan Govert van der Spek van 24/7 vastgoedbeheer en wil van hem ook nog weten: Je werk in leegstand beheer werkt super tegen krakers en tegen verloedering en biedt aan de huurders een mooie goedkope ruimte (weet ik uit ervaring).
Veel van de panden die jij beheert wachten op een herontwikkeling. Ik vroeg mij laatst af of jij wel eens de vraag krijgt om met het tijdelijke leegstand beheer alvast voor te sorteren op de uiteindelijke herontwikkeling. Door bijvoorbeeld alvast aan studenten te verhuren bij een toekomstige studentenflat. Of om alvast de buurt te verlevendigen met bepaalde functies of om er evenementen te organiseren, waar jij ook erg goed in bent?
Vraag speciaal aan jou van Rogier Janssen van Jager Janssen Architects BNA: The Flying Grass Carpet is een daverend internationaal en Rotterdams succes. Geweldig project om vrolijk van te worden! Jammer genoeg is het van kunstgras en daar ben ik als voetballer niet zo dol op. Wat kan jij verzinnen met levend, natuurlijk materiaal dat ons nóg vrolijker gaat maken?
Mooie vraag!
En ook goed getimed. We zijn nu bezig met Green Roof Initiative waarmee we bloemvormige bloembakken met een diameter van 3 meter aan het ontwikkelen zijn voor op platte daken. Hiermee willen we het Rotterdamse dakenlandschap veranderen in een groot bloemen park. Zodat de biodiversiteit kan toenemen en Rotterdam van boven een super uitzicht krijgt.
Tot nu toe gaat het voorspoedig en hebben we een subsidie van Citylab010 hiervoor gekregen en de Rotterdamse Ondernemers Pitch gewonnen.
Mochten er leden zijn van VSRR die een kaal plat dak hebben en hier wat moois mee willen…..
Visitekaartje
Bart Cardinaal
LinkedIn Bart Cardinaal
LinkedIn HUNC
Facebook Bart Cardinaal
Facebook HUNC
W www.hunc.eu
M contact@hunc.eu
T 06 47 79 27 88